DEMOCRACY REQUIRES INVOLVEMENT

iDEMO Institut za demokraciju od siječnja do srpnja provodio je svoj prvi projekt razmjene mladih, pod nazivom „Democracy requires involvement!“ / „Demokracija traži uključivanje!“, podržan od strane Europske Komisije u sklopu programa ''Erasmus+'', za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

Projekt „Democracy requires involvement!“je desetodnevna razmjena mladih () namijenjena mladima (studentima, volonterima, itd.), koji su istraživali i učili o temama kao što su europsko građanstvo, aktivna participacija, razvoj civilnih inicijativa, i tako radili na promoviranju civilnih vrijednosti, te je tako osigurano da sudionicima razviju relevantne i kvalitetne vještine i kompetencije u području aktivnog građanstva. Provedene su sve planirane aktivnosti te u suradnji s partnerima okupili 32 sudionika razmjene koji dolaze iz 5 europskih zemalja uključujući Hrvatsku: Litve, Portugala, Rumunjske i Slovenije. Naši partneri u projektu su udruge FIXMEDIA Zavod za razvoj filmske ustvarjalnosti Ljubljana, Slovenija; Unique projects, Kaunas, Litva; Asociatia Tinerilor Activi Civic, Galati, Rumunjska i  Associação Spin para o Intercâmbio, Formação e Cooperação entre os Povos, Lisabon, Portugal. Razmjena je uspješno održana, a u sklopu iste sudionici su posjetili Kuću ljudskih prava te Ured Grada Zagreba.

iDEMO Institut za demokraciju od siječnja provodi svoj prvi projekt razmjene mladih, pod nazivom „Democracy requires involvement!“ / „Demokracija traži uključivanje!“, podržan od strane Europske Komisije u sklopu programa ''Erasmus+'', za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

Projekt „Democracy requires involvement!“je desetodnevna razmjena mladih (youth exchange) namijenjena mladima (studentima, volonterima, itd.), koji će istraživati i učiti o temama kao što su europsko građanstvo, aktivna participacija, razvoj civilnih inicijativa, i tako promovirati civilne vrijednosti i osigurati sudionicima priliku da razviju relevantne i kvalitetne vještine i kompetencije u području aktivnog građanstva. Dosada smo proveli pripremne aktivnosti te u suradnji s partnerima okupili 32 sudionika razmjene koji dolaze iz 5 europskih zemalja uključujući Hrvatsku: Litve, Portugala, Rumunjske i Slovenije. Naši partneri u projektu su udruge FIXMEDIA Zavod za razvoj filmske ustvarjalnosti Ljubljana, Slovenija; Unique projects, Kaunas, Litva; Asociatia Tinerilor Activi Civic, Galati, Rumunjska i  Associação Spin para o Intercâmbio, Formação e Cooperação entre os Povos, Lisabon, Portugal.

 

 

U ponedjeljak krećemo s provođenjem projektnih aktivnosti, te će u večernjim satima uslijediti neformalno otvorenje projekta uz dobrodošlicu sudionicima, dok će 5.4. biti službeno otvorenje projekta i započet će radionice koje će trajati do 13.4. 2016. Projekt je bogat sadržajima, tako da će uz predavanja po principu neformalnog učenja, sudionici imati priliku upoznati grad Zagreb, vidjeti neke od civilnih inicijativa kao i rad javnih institucija.

PROČITAJTE VIŠE O PROJEKTU

 

Članak na T-portalu pročitajte ovdje

 

Intervjue sa Zagrepčanima pročitajte ovdje 

 

Video snimke afmosfere tijekom projekta pogledajte  ovdje   i   ovdje

 

Zagreb, 1.travnja 2016.

iDEMO Institut za demokraciju od lipnja ove godine provodi svoj prvi projekt treninga za osobe koje rade s mladima, pod nazivom „#JeSuisWoman“, podržan od strane Europske Komisije u sklopu programa okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 1: Mobilnost u svrhu učenja za pojedince,  za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

 

Pažnja Europe je usmjerena na niz novih izazova. Izbjeglička kriza, koja je ujedno i prva ovakve vrste, utjecala je na sve zemlje koje sudjeluju u ovom projektu. Dok je Europa prakticirala politiku "otvorenih vrata', tj. omogućila veliki priljev izbjeglica, fokusirala se uglavnom samo na humanitarna hitna područja, pružajući utočište, vodu i hranu za izbjeglice, ali bez mjera koje bi im omogućile prilagodbu u novoj kulturi i okruženju. Nedovoljna pozornost upravo na ovo jedan je od glavnih uzroka koji su doveli do niza fizičkih i seksualnih napada na žene u brojnim europskim gradovima tijekom novogodišnje noći, posebno nakon onih u Kölnu. Reakcija koja je uslijedila nakon napada bila je daljnja radikalizacija javnog diskursa protiv imigranata i izbjeglica, kao i široka pojava straha među ženama, te je stoga nužno adresiranje i rješavanje rodno uvjetovanog nasilja s ukorijenjenim stavom da su ga žene same izazvale.

 

To nas je ponukalo da dizajniramo #JeSuisWoman, devetodnevni trening s ciljem da se istraži veza između ova dva pitanja i mogući pristup problemu. Trening je namijenjen onima koji rade s mladima, voditeljima mladih i multiplikatorima, njih 25, koji dolaze iz Hrvatske, Njemačke, Grčke, Francuske, Italije i Turske. Trening će se održati u Zagrebu, u Hrvatskoj od 26. rujna do 4. listopada 2016. godine.

Dosada smo proveli pripremne aktivnosti te u suradnji s partnerima okupili 25 sudionika razmjene koji dolaze iz 5 europskih zemalja uključujući Hrvatsku: Grčke, Italije, Francuske, Njemačke i Turske. Naši partneri u projektu su udruge Kinoniki Sinetairistiki Epicherisielliniki Symmetochi Neon (Grčka), Association Jeunesse Reconstruction (Francuska), Youth Venture Berlin (Njemačka), Siirt icin Mucadele Sosyal Egitim, Kultur, Turism ve Dayanisma Dernegi (Turska) i EquaMente –Associazione Culturale e di Solidarieta (Italija).

 

U ponedjeljak 25.9. krećemo s provođenjem projektnih aktivnosti, te će u večernjim satima uslijediti neformalno otvorenje projekta uz dobrodošlicu sudionicima, dok će sljedeći dan biti službeno otvorenje projekta i započet će radionice koje će trajati do 3. listopada. Projekt je bogat sadržajima, tako da će uz predavanja po principu neformalnog učenja, sudionici imati priliku upoznati grad Zagreb, vidjeti neke od civilnih inicijativa kao i rad javnih institucija. 

#JeSuisWoman

iDEMO

Institut za demokraciju

Ilica 73/II, Zagreb

Croatia 

Tel:  +385 1 4855 576

Fax: +385 1 4856 459

Email: ured@idemo.hr